Softshell is een materiaal waar tegenwoordig een hoop jassen van zijn gemaakt. Zo ook een groot gedeelte van de draag- en zwangerschapsjassen.
De reden hiervoor is dat het een veelzijdig materiaal is; het zijn meerdere laagjes dicht op elkaar geweven polyester, dit maakt softshell waterafstotend, winddicht en ademend. Hierdoor is zo’n jas perfect voor mensen met een actieve levensstijl, het is bedoelt om je warm te houden wanneer het buiten koud is en kan je droog houden wanneer het gaat regenen, omdat hij ademt zal je het niet té warm krijgen in een softshell jas.
Maar softshell is gewoon softshell toch?
Nou niet helemaal. Het beste om te vergelijken is meerdere jassen van dit materiaal naast elkaar te leggen en het te voelen. Het ene softshell zal van betere kwaliteit zijn en dus langer mee gaan. Je hebt dus het gangbare softshell wat door meerdere merken gebruikt wordt. Het zal zeker lang genoeg meegaan als je het juist behandeld en wast, bijvoorbeeld met Nikwax. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van je jas langer wordt. Dus de “normale” softshell is niet slecht. Het is waterafstotend en winddicht en meestal ademend maar softshell van betere kwaliteit zal deze eigenschappen ook beter en optimaler bezitten.
Waarom zit er dan zo’n prijsverschil in?
Je hebt ook nog het softshell wat Mamalila gebruikt, deze softshell bestaat uit 3 lagen: de bovenste laag is gemaakt van een easy care polyester en een flexibel elastaan, hierdoor beweegt de draagjas soepel mee met elke beweging. Door de speciale materiaal structuur en de dichtheid van het materiaal ontstaan er kleine luchtzakjes in het materiaal, deze zorgen voor de isolatie. Het SympaTex membraan (2e laag) maakt de jas waterafstotend en winddicht. Het voordeel van dit membraan is dat het geen poriën bevat die verstopt raken door vuil en dus ook als je jas vies wordt zijn functie niet verliest. En dit membraan zorgt voor een ademende functie waardoor je het nooit té warm krijgt. De laatste laag is een lichte fleece laag die zorgt voor de nodige warmte. Mamalila denkt goed na over de productie van haar jassen en probeert alles zo milieubewust mogelijk te produceren. En vooral daar zal je het prijsverschil in gaan vinden, naast de kwaliteit want die is ook nog eens super goed! Ben je benieuwd naar welke materialen Mamalila nog meer gebruikt? Lees dan deze blog.
De nieuwe lichting softshell jassen van Mamalila (2021) zijn zelfs helemaal gemaakt van gerecyclede PET flessen! Dat is nog eens milieubewust ;).
Het verschil zit hem dus in het materiaal welke wordt gebruikt en het productieproces. Maakt dit dat een jas met een andere kwaliteit softshell slecht is? Nee, maar het verschil in prijs en kwaliteit en waarom dit zo is maakt de keuze misschien wel makkelijker 😉