Geplaatst op Geef een reactie

Is mijn draagjas waterafstotend of waterdicht?

Mamalila softshell

Als je op zoek bent naar een fijne positie- en draagjas die ook bestand is tegen een beetje regen is het natuurlijk fijn als hij waterdicht is, of is het waterafstotend? Wat is nu eigenlijk het verschil?  In deze blog leg ik het je helemaal uit. 

Het materiaal van de jas

Van welk materiaal de jas is gemaakt heeft invloed op de waterdichtheid. Een jas van katoen zal veel sneller water doorlaten dan een jas van nylon of polyester. Dit heeft onder andere te maken met hoe dicht geweven het materiaal is. Hoe dichter op elkaar geweven hoe minder kans het water krijgt om er doorheen te komen. Een materiaal wat waterafstotend is kan nog steeds water doorlaten als er teveel op komt, een waterdicht materiaal laat helemaal niks door. Maar een waterdicht materiaal ademt ook niet, denk maar aan een plastic zak. Als je daar in rond zou gaan lopen zweet je peentjes ;).

Waterkolom

Alle waterdichte en waterafstotende jassen hebben een waterkolom, deze wordt altijd uitgedrukt in millimeters. Er wordt op een stukje stof een cilinder geplaatst van ongeveer 2,5 cm doorsnee. Hier wordt langzaam water in gegoten tot de stof gaat doorlekken. Dit geeft aan hoeveel water het materiaal kan hebben.

  • 0 millimeter: Is niet waterdicht
  • 0 – 1000 millimeter: Is waterafstotend (niet waterdicht)
  • 1000 – 5000 millimeter: Het materiaal is waterdicht tegen regen. Het kan nog steeds zijn als er druk op het materiaal komt dat het door kan lekken. Zoals een rugzak op je schouders of op een nat oppervlakte gaan zitten
  • 5000 – 15000 millimeter: Helemaal waterdicht. Het materiaal kan nog wel gaan lekken bij hoge druk.
  • 15000 – 30000 millimeter: Het meest waterdicht, is bestand tegen druk en je kunt het even onderdompelen.
  • + 30000 millimeter: Dit materiaal lekt nooit. Dit zijn solide materialen zoals hard plastic. Als ze niet gebroken of vervormd zijn blijven ze waterdicht.

Dit zegt alleen iets over het materiaal, niet perse iets over de jas. Er komen nog een paar aspecten bij kijken die bepalen of een jas waterafstotend of waterdicht is.

Impregnatielaag

De waterkolom heeft dus betrekking op het materiaal, maar niet op de rest van de jas. Alle waterafstotende en waterdichte jassen hebben vaak ook een impregnatie laag over de jas zitten. Door deze laag rollen de druppels zo van de jas af en blijft het water niet op de jas liggen waardoor uiteindelijk de vezels verzadigd raken en alsnog kunnen doorlekken.

Het is wel belangrijk om deze impregnatielaag te onderhouden. Wanneer je merkt dat de druppels niet meer van je jas afrollen kan het zijn dat er teveel vuil opgehoopt zit in de vezels en kun je hem in de wasmachine opnieuw impregneren na het wassen.

Deze impregnatielaag zit alleen over de stof en niet op de naden. Een waterafstotende jas kan dus nog steeds op de naden doorlekken.

Wanneer is een draagjas dan écht waterdicht?

De echte waterdichte jassen hebben een combinatie van een hoge waterkolom, een membraan in de jas om de ademende functie te ondersteunen en getapete naden. Die laatste zijn de key of je jas waterdicht is of waterafstotend.

Softshell draagjassen zijn waterafstotend, hebben wel een membraan en een impregnatielaag maar geen getapete naden en zijn dus waterafstotend. De hardshell jassen (zoals een regenjas) hebben vaak geen voering en zijn dus niet warm maar wel waterdicht met een hoge waterkolom en getapete naden.

We hebben een paar jassen in ons assortiment die ook helemaal waterdicht zijn: de Mamalila Winterfriend, Mamalila Dublin regenjas, Mamalila Winter Wander Parka. Alle andere jassen (softshell) jassen zijn waterafstotend, mits er een waterkolom vermeld staat in de beschrijving.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *