Yes! Je hebt je stoute schoenen aangetrokken en je durft ein-de-lijk je baby (of inmiddels dreumes) in je draagzak of draagdoek op de rug te dragen. Maar hoe doe je dat dan als je in de herfst en winter naar buiten gaat? Hoe werkt dat rugdragen met een draagjas?
Je baby op je rug dragen, dit moet je weten.
Er komt een moment waarop je baby meer wil gaan zien. Alleen naar mama of papa kijken is niet meer genoeg, de wereld om zich heen dat wil hij gaan ontdekken! Geef ze eens ongelijk die baby’s ;).
Rugdragen in de geweven draagdoek
In principe kun je je baby vanaf dag 1 op de rug dragen met een geweven draagdoek in de Rucksack knoop. Dit is niet perse iets wat we aanraden als je niet al een ervaren drager bent of draagconsulent. Dit omdat je, zeker bij pasgeboren baby’s, alles in de gaten wil houden. Houding, ademhaling, is je kindje wakker of slaapt het? Dat gaat natuurlijk lastig als je zo’n mini op je rug hebt zitten. Daarom is het beter om even te wachten. Ik adviseer voor het dragen op de rug met een geweven draagdoek altijd een draagconsult. Je leert dan je baby veilig op je rug brengen en er weer vanaf halen. Je leert precies waar je op moet letten bij het knopen, wat je vaak op de youtube filmpjes niet ziet of leert.
Rugdragen met een draagzak
Het dragen van je baby op de rug met een draagzak kan ook. Dit raad ik pas aan wanneer je baby zelfstandig van lig naar zit kan komen. Dit heeft weer te maken met de positie op jouw rug in de draagzak. De rucksack knoop, knoop je hoog op de bolling van je rug. Hierdoor kan je baby alsnog de natuurlijke ergonomische houding in de draagdoek aannemen. Met een draagzak draag je over het algemeen in de holling van je rug, want deze zit veel lager. Je baby kan dan scheef zakken en zichzelf niet meer corrigeren, met bijvoorbeeld obstructie van de luchtwegen tot gevolg. Wanneer je baby zelfstandig van lig naar zit kan komen zijn de rug en rompspieren voldoende ontwikkeld om zich ook in de draagzak op de rug recht te blijven zitten.
Tot zover het dragen van je baby op de rug. Wil je graag in contact komen met een draagconsulent bij jou in de buurt? Kijk dan even bij de draagconsulenten die aangesloten zijn bij ons partnerprogramma: Draagconsulenten – Mawaho of ga naar www.draagdoekconsulenten.nl voor Nederland en www.draagconsulenten.be voor België.
Rugdragen met een draagjas, de fijnste manier in de herfst en winter
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je kindje te dragen over je eigen jas heen. Maar geloof me, dat is een enorme work out! Zeker met een draagdoek, een winterjas is vaak glad en er zit een aardige vulling in. Hierdoor is het lastig om je kindje goed in de draagdoek te krijgen. Ook met een draagzak is het een flinke uitdaging. Daarbij profiteert jouw kindje dan niet van jouw lichaamswarmte en heb je al snel de neiging om je kindje té warm aan te kleden. Dit kan weer zorgen voor warmtestuwing.
Alle jassen, vesten en draagcovers die je bij Mawaho vindt zijn ook geschikt voor het dragen op de rug. De jassen hebben een rits op de rug zitten waar je het draaginzetstuk in kan ritsen. De vesten hebben dit ook en de draagcovers kun je ook gebruiken op de rug.
Één van de meest gestelde vraag is wel: “Hoe krijg ik die jas dan aan?”. Ik ga het je laten zien ;).
Hoe trek je je draagjas aan met rugdragen?
Op ons instagram kanaal kun je al een heleboel filmpjes vinden waarin ik laat zien hoe het werkt. Maar dit zijn vaak versnelde filmpjes. Hieronder deel ik nog twee tutorials over het aandoen van je draagjas met het rugdragen van je baby/kindje. De eerste is de peutermethode, dit is de makkelijkste manier en ook goed geschikt als je kindje nog geen instructies kan opvolgen.
De tweede methode noem ik de ommezwaai. Deze is misschien weer fijner bij een wat groter kindje, tenminste dat is mijn ervaring ;).
Hoe trek je de draagjas uit?
Deze mag natuurlijk niet ontbreken ;). Hoe trek je de jas gemakkelijk uit als je weer binnen bent?
Speciale draagjassen
Niet alle draagjassen hoef je over je hoofd te slingeren. De Wallaby van Wombat heeft een heel handig foefje. Deze positie- en draagjas heeft drukknoopjes in de kraag. Deze kun je open klikken, hierdoor komt er ruimte vrij en kun je de jas gewoon over jou en je baby aandoen zoals met een normale jas. Ook het Kaya vest van fun2bemum is gemakkelijk aan te trekken. Dit vest werkt met een dubbele rits en niet met een draaginzetstuk. Hierdoor heeft hij genoeg ruimte om hem zo aan te trekken. Het eerste filmpje laat de Wallaby van Wombat zien en het tweede filmpje hieronder laat ik de Kaya zien met mijn 6 jarige.
Dit bericht op Instagram bekijken
Heb je nog vragen? Stuur me gerust een DM op de socials of stuur een mailtje naar info@mawaho.nl