Geplaatst op Geef een reactie

Waarom je kindje dragen?

Wombat Wallaby grijs buikdragen mawaho.nl

Ik kan nu een heel verhaal op gaan hangen over hoe wij draaglingen zijn en we het dragen zijn verleerd. En als je naar andere culturen kijkt het dragen nog steeds dagelijkse kost is. Maar het feit is dat je kindje een natuurlijke behoefte heeft om gedragen te worden, om dicht bij mama en/of papa te zijn.

Waar komt dit dan vandaan?

Nou kijk, vroeger (heel lang geleden toen de aarde nog vierkant was en we holbewoners waren) was het overleven. Mensen worden eigenlijk prematuur geboren in vergelijking met andere diersoorten, we kunnen niks zelf en zijn hopeloos afhankelijk van onze ouders; voor eten, geruststelling, warmte, noem maar op.  Als baby’s geboren worden hebben ze een grijp reflex zodat ze zich goed vast kunnen houden wanneer er gevlucht moet worden omdat er gevaar dreigt, dit hebben baby’s nog steeds. Dat oerinstinct zit er gewoon nog in, dat wij in deze westerse wereld nu zo snel mogelijk willen dat een kindje onafhankelijk wordt, daar heeft een baby maling aan.  Wij zijn dus draaglingen (ga ik toch dat verhaal op hangen), zo dicht mogelijk vasthouden aan mama want daar is het voedsel en daar ben ik veilig, samen met een hoge behoefte aan lichaamscontact is dat de natuurlijke behoefte die een baby heeft.

Bestaat er zoiets als je baby te lang dragen?

Het snelle antwoord? Nee. Je kunt je kindje niet verwennen als je je kindje draagt (weet je nog die natuurlijke behoefte?). Ja je kindje gaat echt wel omrollen, kruipen en lopen. Elk kindje doet dit op z’n eigen tempo en wanneer hij er klaar voor is. Zeker in het begin als je kindje net geboren is en je kindje 9 maanden veilig in jouw buik heeft gewoond verwachten wij dat ze het niet erg vinden om even neergelegd te worden. Maar die natuurlijke behoefte komt dan weer om de hoek kijken want dat voelt niet geborgen en veilig, Daarom worden kindjes vaak rustig als je ze vasthoudt en rond loopt. Om dan toch je handen vrij te hebben en jezelf lichamelijk niet teveel te belasten kun je het beste gebruik maken van een goed draagsysteem. Wist je trouwens dat het rechtop dragen van je kindje ook goed helpt bij reflux klachten?

Waar moet ik op letten bij het dragen van mijn baby?

Het is natuurlijk al super fijn dat je hebt bedacht dat het dragen van je kindje dicht bij je iets voor jullie is, want eerlijk is eerlijk, niet iedereen ziet het zitten om met zo’n lap stof aan de haal te gaan. Je hebt verschillende opties als het gaat om draagsystemen:

  • Geweven Draagdoek: Een draagdoek is een lange doek waarmee je je kindje op je beuk, heup of rug kunt dragen. Bij een geweven draagdoek kun je kiezen uit heel veel verschillende materialen en maten. Voor de meeste mensen is een maat 6 (4,6 meter lang) de basis maat en kun je hiermee de FWCC (Front Wrap Cross Carry) knopen. Met een geweven doek gebruik je in het begin enkellaagse knopen. Als je kindje zelf van lig naar zit kan komen kun je andere knopen gaan proberen met meerdere lagen. Het ruggetje van je kindje is dan ontwikkeld genoeg om de druk van de meerdere lagen aan te kunnen. Bij een geweven draagdoek doe je je kindje in de doek tijdens het knopen.
  • Rekbare Draagdoek: Een rekbare draagdoek is fijn als je het eng vindt om met je kindje in de doek te knopen. Deze knoop je namelijk vooraf en zet er naderhand je kindje in, ook handig dus als je de deur uit moet met de auto. Bij deze doek gebruik je 1 specifieke knoop, de PWCC (Pocket Wrap Cross Carry), omdat deze doek rekbaar is heeft hij drie lagen om je kindje nodig om voldoende te ondersteunen.
  • Ringsling: Een ringsling is een geweven doek met twee ringen. Dit is er eentje die ontzettend fijn is als je snel weg moet en weinig tijd hebt om te knopen. Het vergt wel even wat oefening, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt is het erg fijn. Met een ringsling draag je asymmetrisch en kan het dus voor sommige mensen zwaar worden als je er lang mee draagt. Je draagt een ringsling voornamelijk op de heup of buik.
  • SSC (Soft Structure Carrier): Dat is een fancy woord voor draagzak ;). Voornamelijk de draagzakken die je volledig vast maakt met een kliksysteem. Er zijn zooooo veel verschillende opties als je gaat kijken naar een draagzak. Het belangrijkste is dat deze ergonomisch is; dat wil zeggen geen verhard rugpand en een knie tot knie ondersteuning waarbij de knietjes hoger zitten dan de billetjes. Ergonomisch is geen beschermde term, dus als je graag een draagzak wil hebben adviseer ik je naar een winkel te gaan waar ze echt verstand hebben van draagzakken en waar een consulent je kan helpen met het vinden van de juiste draagzak. Want wat voor de een fijn zit hoeft voor de ander niet lekker te zitten. Zit er geen gespecialiseerde winkel bij jou in de buurt? (En dan praat ik niet over een Prenatal of Babypark) Kijk dan eens of er een draagconsulent bij je in de buurt zit die een ruim assortiment aan draagzakken heeft om te passen.
  • Half Buckle of Meh Dai: Deze varianten zijn een combinatie van knopen en draagzak. Een half buckle klik je vast om de taille en de schouderbanden knoop je. Een Meh Dai knoop je in de taille en de schouderbanden maar heeft wel een rugpand zoals een draagzak.

Je wil dus je kindje in een natuurlijke houding hebben, want dat zit het lekkerst. Hiermee heb je een lichte bolling van de rug waarbij de billetjes lager dan de knietjes in een M vorm zitten. En wat het allerbelangrijkste is? Dat hij lekker zit, voor zowel jou als je kindje.

Een draagjas is dat dan een echte must?

Een draagjas is vooral heel fijn. Je hoeft je kindje (en jezelf) niet onnodig dik aan te kleden als je dragend naar buiten gaat als het weer niet mee zit. Mocht je kindje in slaap vallen tijdens het dragen hoef je alleen maar de draagjas uit te trekken en je kunt lekker binnen zitten zonder te voelen alsof je je in een sauna bevindt. Buiten dat is een draagjas ook multifunctioneel. De meeste kunnen gebruikt worden als zwangerschapsjas, draagjas op de buik en op de rug én als normale jas.

Iets met een bos en bomen…

Dit is het een beetje in een notendop, maar als je je er écht in gaat verdiepen gaat er een wereld voor je open en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Via deze link* kun je er nog veel meer over lezen. Je kunt uiteraard je vragen stellen op diverse Facebook groepen, maar je kunt ook contact met mij opnemen. Ik ben een draagconsulent geschoold bij Die Trageschule en help je graag met al je vragen. Stuur gerust een mailtje naar info@mawaho.nl voor meer informatie of een draagconsult.

*Deze link brengt je naar het blog gedeelte op www.ikbenmama.nl deze blogs zijn ook door mij geschreven en leggen nog wat verder uit over de verschillende soorten draagsystemen en waar je op moet letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *